Helyes táplálkozás

"Az vagy, amit megeszel!"------------"Azzá leszel amit eszel!"

Számomra mindig is érdekes téma volt, hiszen magam is sokat foglalkoztam evvel a témával.
Ha hajlandóak vagyunk testünknek segíteni, akkor ezt nem lehet elég korán kezdeni ahhoz, hogy egy életen át egészségesek és erősek maradjunk. Az első kézenfekvő dolog, a táplálkozás. Itt véleményem szerint három szintet különböztethetünk meg, s mindegyiknek optimálisnak kell lennie, ha elhatározásunk valóban komoly.

  1. A helyes fizikai táplálék: vagyis ne rosszul és rossz időben és hibás öntudattal együnk(erről még fogunk írni), mert 'az vagy amit megeszel és az étel amit elfogyasztunk, a végzetünkké válhat!
  2. A helyes pszichikai táplálék: Ne mérgelődjünk, ne izgassuk föl magunkat, kerüljük a stresszhelyzeteket. Szabaduljunk meg a bűntudattól, és a félelemtől, ne tegyük egymást kölcsönösen 'beteggé', hanem vidáman és felszabadultan éljük az életünket.
  3. A helyes szellemi táplálék: Gondolkodásunk, beszédünk és cselekedetünk legyen pozitív, hiszen ha teljesen tudatunkat erre összpontosítjuk, ilyenné is válunk. Nagyon fontos kivel barátkozunk, és kikkel kommunikálunk. Hasonlóan fontos, hogy körültekintően válasszuk meg, mit olvasunk, hallgatunk és nézünk
  4. Mi az a makrobiotika?
  5.  
  6. Az életükért és az egészségükért felelősséget vállalók tudást gyűjtve, aktívan, hittel tesznek is annak minőségéért. A makrobiotika az egészséges életmód és táplálkozás átfogó, rendszere, magában foglalja az alapanyagok kiválasztását, a főzési módszereket, valamint az étkezést és életmódot is. Az emberiség hagyományos életmódjának mai, modern értelmezése.
  7.  

A természettel összhangba hozott életről és étrendről szól, az életerőnk magas szinten tartásáról, az egyensúlyunk folyamatos megteremtéséről, figyelembe véve az éghajlati övet, az évszakot, a környezeti hatásokat, a nemünket, a korunkat, a pillanatnyi állapotunkat, az aktivitásunkat, az éppen hozzáférhető alapanyagokat és a főzésre fordítható időnket.

 

Mire jó ez az étrend?

Makrobiotikus életmód és étrend alkalmas a civilizációs betegségek megelőzésére, káros hatásainak természetes enyhítésére, gyógyítására.  Ilyenek például a túlsúly, a fejfájás, az allergiák, a rák, a szív- és érrendszeri, az emésztő rendszeri problémák, a cukorbetegség, a férfi és női reproduktív szervek problémái.

A módszer sok követője gyógyult már ki különféle súlyos betegségekből. Egészséges, aktív, hosszú életet élnek világszerte azok a közösségek, akik ilyen étrendet és életmódot követnek. A magas élelmi rosttartalmú ételek egészségesen tartják az emésztőrendszert. A telített zsírok alacsony szintje a vér jó minőségéhez vezet, javítja a vérkeringést és a szív működését. Az alacsony glikémiás indexű makrobiotikus ételek támogatják a vércukor szint egyensúlyát, segítik a túlsúly csökkentését és az érzelmi egyensúlyt. Az ételekben a savas és a lúgos hatás, valamint a kálium és nátrium mennyisége a szükséges egyensúlyban vannak. A lassan lebomló összetett szénhidrátok azt eredményezik, hogy az ételek hosszabban fennmaradó energiát, nagyobb állóképességet és életerőt adnak.

Az általános makrobiotikus étrend fehérjékben, vasban, kalciumban, más ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag. A fehérje kulcskérdés a sejtosztódáshoz, de a túlzásba vitt bevitele egészségtelen növekedéssel és veseproblémákkal járhat, ez az étrend ideális fehérje szintet és kombinációkban megfelelő összetételt ad. Az egyéni szükségletek és állapot mellett az évszakok is fontos szerepet játszanak az élelmiszerek és főzési módok az kiválasztásában.

Személyes konzultációra jelentkezz nálunk, e-mailben: selfnesscenter@gmail.com, vagy telefonon.

Addig is némi jó tanács: Csak illat alapján táplálkozz, és ne egyél meg olyat, ami nem ízlik. Próbálj meg mindent pozitívan látni és mindenben a jót keresni, hiszen rossz nem létezik csak gondolatban! Válogasd, meg mivel töltöd szellemi szabadidődet, és ne feledd csak az önmegvalósítás az, ami boldoggá tesz! Ez az élet értelme!

Szűcs Ákos

József Attila sgt 15.
 
 
 
Telefon:+36307375971
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

www.selfnesscenter.hu newsletter

Stay informed on our latest news!